Tradycyjnie w polskiej kuchni występują grzyby marynowane. Szczególnie zaś uznawane za prawdziwy rarytas są podgrzybki marynowane w occie. Pojawia się jednak pytanie- jak zjeść takie grzyby, w jaki sposób podać je na stół. Poniższy artykuł na pewno pomoże wam znaleźć odpowiedź na to pytanie i zaskoczyć gości!
Jako przystawka lub prosty obiad
A zatem warto zacząć od tego, że takie grzybki idealnie nadają się jako przystawka czy przekąska. Pierwszym, najprostszym sposobem jest po prostu podanie ich w miseczce. Goście mogą wtedy nałożyć je sobie z wędliną czy serem na talerz.
Ciekawym pomysłem jest także podanie grzybów marynowanych z gorącymi, ugotowanymi ziemniakami. Możemy ewentualnie dodać do ziemniaków trochę masła. Jest to bardzo proste danie, które wywodzi się z Ukrainy, jednak każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na lekki, prosty obiad, którego nie trzeba długo przyrządzać.
W sosie
Ciekawym pomysłem jest także zrobienie oryginalnego sosu tatarskiego, który świetnie nadaje się do podawania na wędlinie albo jajkach. Potrzebujemy do niego właśnie podgrzybki marynowane w occie, kiszonego ogórka, cebulę i majonez.
A jak go zrobić? Ten sos jest banalnie prosty. Wystarczy pokroić drobno podgrzybki, kiszonego ogórka oraz cebulkę, wymieszać ze sobą, dodać majonezu oraz nieco soli i pieprzu dla smaku.
Jako sałatka
Niezwykle ciekawym pomysłem jest również zrobienie z takich podgrzybków marynowanych w occie sałatki. W jaki sposób? Będziemy potrzebować gotowanej, drobne fasolki „perłowej”, marynowanych podgrzybków, małej cebulki, zielonej pietruszki, utartego na dużych oczkach jabłka, zielona pietruszka, ząbek czosnku, majonez, sól, pieprz i szczypta cytryny. Najprościej rzecz ujmując należy wszystkie składniki drobno pokroić i wymieszać.
Warto także do tradycyjnej sałatki warzywnej dodać trochę podgrzybków. Wtedy wzbogacimy jej smak i znajomi na pewno będą pytać, jak zrobić taką sałakę. Ciekawym pomysłem jest również połączenie podgrzybków marynowanych w occie z rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz z śledziami w cebulce i oleju.
podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol