TOP

Rydze w marynacie miodowej i octowej

Rydze są chętnie zbierane przez wszystkich amatorów leśnych łowów. Nie jest to jednak grzyb często występujący. Do swojego wzrostu wybiera lasy o czystej glebie.
Trudny do zdobycia, zwłaszcza w większej ilości, jest tym cenniejszy, kiedy znajdzie się już na stole gotowy do przygotowania.

Jak odpowiednio oczyścić rydze?

Rydze nie wymagają wielogodzinnego oczyszczania, najlepszym sposobem na pozbycie się piasku i leśnego runa, jest ich wielokrotne przepłukanie pod bieżącą wodą. Następnie należy oddzielić trzonki od kapeluszy i w przypadku, kiedy planujemy marynowanie, obgotować we wrzącej, osolonej wodzie. Tak przygotowane rydze są gotowe do zamknięcia ich w zalewie.

Rydze marynowane – najlepsze na zimowe wieczory

Decydując się na zamkniecie i zawekowanie rydzów, ważna jest odpowiednia zalewa. To ona nada ostateczny smak grzybom, a także uszlachetni ich kruchość i korzenny smak. Zalewa octowa jest najbardziej znana i najczęściej stosowana. Proste i szybkie przygotowanie to zdecydowana zaleta. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka minut. Poza głównym składnikiem jakim jest ocet, nie możemy zapomnieć o przyprawach. Liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie i pieprz ziarnisty to podstawa. One nadadzą końcowy smak i charakter marynowanym rydzom.Warto wiedzieć, że przy dość ostrej zalewie, możemy złagodzić jej smak dodając odrobinę miodu lub cukru. Możemy tez pokusić się o wzbogacenie smaku dodając curry, czy kurkumę.Przygotowaniem zalewy zajmujemy się w trakcie, kiedy obgotowujemy rydze. Gotowe zamykamy w słoiku i wekujemy.

Rydze , prawdziwie królewskie danie na stole

Rydze marynowane świetnie sprawdzą się jako przekąski, czy dodatek do mięs i pieczywa. Możemy z nich z powodzeniem przygotować sosy, które uszlachetnią potrawę. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie rydzów po cygańsku. To danie zachwyci smakoszy. Dodatkowym plusem jest możliwość zawekowania tak przygotowanych rydzów. Dzięki temu danie może gościć na naszym stole przez cały rok.Marynowane rydze możemy dodawać do sosu tatarskiego, jajek w majonezie, czy innych kombinacji kulinarnych. Podajemy je także smażone z dodatkiem śmietany i ziół.

Rydze smakują dobrze nie tylko marynowane. W niektórych regionach Polski serwowane są kiszone, zachwycając smakiem i dając wspomnienie jesiennych, obfitych zbiorów.

Categories Zdrowie i Uroda