TOP

Jak zorganizować firmowy bankiet?

Firmowe imprezy to nie tylko sposób na zintegrowanie pracowników, wzmocnienie ich relacji z firmą oraz odreagowanie zawodowych stresów, ale również doskonała okazja do nawiązania nowych kontaktów i pozyskania partnerów biznesowych lub do tworzenia pozytywnego wizerunku marki. Bankiet można zorganizować na zakończenie ważnego projektu, z okazji premiery nowego produktu czy usługi lub też okrągłej rocznicy powstania firmy czy innego istotnego wydarzenia.

Sala bankietowa

Po pierwsze, trzeba odpowiednio wybrać salę bankietową. Może znajdować się ona w hotelu czy restauracji, ale mniej uroczysty bankiet możemy również zorganizować w siedzibie firmy – pod warunkiem, że dysponujemy przestrzenią, która może pełnić funkcję sali bankietowej, oraz posiadamy odpowiednie wyposażenie. W przypadku organizacji bankietu w firmie szczególnie duże znaczenie ma wybór dobrej, sprawdzonej firmy cateringowej, która ma doświadczenie w organizacji tego typu przyjęć. Wybierając salę w hotelu lub restauracji, dobrze jest upewnić się, że ekipa kelnerska jest również rzetelnie przeszkolona w zakresie obsługi tego typu przyjęć. W zależności od okazji, z jakiej odbywa się bankiet, salę należy odpowiednio przystroić. Może znaleźć się tam logo marki – efektownie wkomponowane w wystrój, lub ciekawie zaaranżowane elementy związane z branżą, w jakiej działa firma.

Uroczysty bankiet zasiadany

Jednym z najbardziej wytwornych przyjęć jest bankiet zasiadany, który organizujemy wieczorem. Wcześniej rozsyłamy zaproszenia do wszystkich gości: na zaproszeniu powinna znaleźć się informacja nie tylko o godzinie rozpoczęcia, lecz również zakończenia bankietu oraz informacja dotycząca potwierdzenia przybycia. Ponadto na takim przyjęciu obowiązuje elegancki strój wizytowy. Przy wejściu goście są osobiście witani przez gospodarza, a następnie przechodzą do sali bankietowej, gdzie każdy z nich ma wyznaczone miejsce przy stole. Stoły na bankietach zasiadanych są ustawiane najczęściej w kształt litery U lub T (niekiedy również G lub E). Na stołach znajdują się efektowne dekoracje: pamiętajmy jednak, by nie były zbyt okazałe i nie zasłaniały gości po drugiej stronie stołu. Na początku podawane są zimne i gorące zakąski (mogą stać już na stołach) oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Następnie kelnerzy podają danie główne, po czym serwowany jest deser i kawa lub herbata. Co istotne, po zakończeniu bankietu gospodarz musi również osobiście pożegnać gości.

Bankiety stojące

Najmniej formalnymi typami bankietów stojących jest tzw. lampka wina i aperitif. Gości zaproszonych na lampkę wina nie obowiązują przeważnie stroje wieczorowe. Podaje się jedynie zimne napoje i drobne przekąski. Natomiast aperitif może mieć nieco bardziej oficjalny charakter, jeśli jest wstępem do bankietu zasiadanego. Jako że na tego typu bankietach w głównej roli występują trunki, najlepszą opcją będzie skorzystanie z oferty hurtowni alkoholi, np. http://alkohole.eurocash.pl/. W dość swobodnym tonie utrzymane jest także cocktail party, które odbywa się po południu. Napoje i przekąski są roznoszone przez kelnerów, ale w kilku miejscach są ustawione stoły, na których znajdują się również drobne przysmaki  i talerzyki. Na bankiecie w stylu amerykańskim można ustawić także kilka stołów, przy których goście siadają na chwilę, aby wygodniej zjeść. Najbardziej wykwintny jest bankiet w stylu angielskim, na którym obowiązują już stroje wieczorowe – możemy zorganizować go np. na zakończenie dużej firmowej konferencji.

Categories Uncategorized